Osho meditációk


Időpont: 
Jelenleg nincs meghírdetett időpont
Helyszín: Dunaújváros, Kohász u. 8. fszt. 2.
a helyszín a résztvevők számától függően változhat!
a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!


A program során rövid jógával hangoljuk rá magunkat az Osho technikákra, így már egy magasabb szintről kezdhetjük a meditációnkat! Az esete folyamán egy dinamikusabb és egy lágyabb meditációt fogunk végezni. A dinamikusabbal a bennünk lévő feszültséget, elfojtásokat dobjuk ki magunkból, ami megemeli energiaszintünket is, a lágyabb pedig finomabb energiájával röpít a magasságokba vagy a bennünk lévő mélységbe. A speciális zene, (amit Osho tanítványai készíttetek) a különleges mozgás és légzés együttesen segítenek mélyre jutni önmagadban.
A gyakorlatok egymásra épülnek a magasabb energiaszint elérése érdekében, ami egy mélyebb tudatállapot és a meditációs állapot létrejöttét segíti elő. Már egyetlen technika is nagyon hatásos és mélyre tud vinni, hát még kettő!

Hozzájárulás 3.000,-Ft/fő

JELENTKEZÉS:
A programon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a következőre kattintva:

Szükséges felszerelés:
- kényelmes ruházat,
- váltópóló és egy melegebb pulóver,
- inni való és egy kis nasi a végére mert addigra már úgyis megéhezel.
Matracod biztosítunk

Előtte 2 órával már ne egyél!

Kinek ajánlott:
A program csak egészséges személyiséggel rendelkezőknek ajánlott, különösen azoknak, akik szeretnének jobban megnyílni önmaguk belső rétegei felé, közvetlen megtapasztalásokban szeretnének bizonyosságot „szerezni” más tudatállapotokról.

Kinek nem vehetnek részt a programon:
Keringési, szív-, ér-, idegrendszeri problémák, szem- és tüdőbetegségek, magas vérnyomás, diagnosztizált pszichiátriai betegségek, epilepszia, drog- és alkoholfüggőség, friss műtét, akut fertőző betegség, terhesség vagy bármilyen súlyosabb akut belső szervi problémák vagy aktív spirituális válság esetén.--------
A modern ember számára egyáltalán nem egyszerű csak ülni és meditációban lenni, ezért Osho olyan aktív meditációs technikákat hozott létre, amelyek az embert természetes úton viszik a meditáció állapotába. Ezek a technikák lehetővé teszik, hogy bárki felszínre hozza a mélyen elnyomott vágyait, gondolatait, amelyek addig akadályozták az ellazulásban.
De mint sokszor felhívta a tanítványok figyelmét, a meditációs technika még nem maga a meditáció, ez csak egy módszer a meditációs állapot elérésére.


Osho aktív meditációi több szakaszból állnak:
1. Az első szakaszában szinte mindig valamilyen aktív mozgást végzünk, mely időnként nagyon is intenzív.
2. Az ezt követően szakaszban a felgyülemlett energiát engedjük magunkban szétáramlani,
3. majd a harmadik szakaszban mély csend következik.
Az aktív meditáció alatt csodálatos belső utazásban lehet részünk, ami felszabadít a feszültségek alól, közelebb visz az igazi értékek felismeréséhez és a belső szabadsághoz, önmagunkhoz.
Legyünk tudatosak a jelen pillanatban és akkor minden cselekedetünk meditációvá válik, legyen az munka, étkezés vagy egy beszélgetés.


Egy rövid, átmozgató és lazító jóga után kezdjük valamelyik Osho technikát.
Aktív Osho meditációk:
- Kundalini,
- Dinamikus,
- Csakralégzés,
- Csakrahangok,
- Nadabrahma,
- Gourishankar,
- Gibberish.


Itt találsz bővebb információkat az egyes meditációkról, angol nyelven:
Néhány szó Oshoról:

Osho a múlt század egyik legnagyobb spirituális vezetője volt. Szerintem kár hitelességén vitatkozni, megítélni és elmélkedni, ezt az energiát inkább fordítsd saját magad felfedezésére! Találd meg azt, amit tanításai neked adnak és használd őket belső utazásra, átalakulásra, újjászületésre! Ez a Te életed! Csak az számít amit te élsz meg!

Osho, Rajneesh Chandra Mohan Jain (19311990) néven látta meg a napvilágot és csak élte vége felé vette fel az Osho nevet. Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő spirituális vezető volt.

Már kora gyermekkorától önálló, szabad életet élt, próbára téve a vallási, társadalmi és politikai tradíciókat. Későbbi élete során is mindig azt hangsúlyozta, hogy „a tudást az embernek magának kell megtapasztalnia, nem pedig vakon elfogadnia mások tudását és hitét”.

A huszonegy éves korában történt megvilágosodása után még befejezte egyetemi tanulmányait, majd évekig filozófiát tanított a jabalpuri egyetemen. Eközben széltében-hosszában bejárta Indiát, nyilvános vitákra hívva az ortodox vallási vezetőket, megkérdőjelezve létjogosultságukat. Rengeteget olvasott; hogy ismereteit gyarapítsa, mindent elolvasott, ami a mai hit- és filozófia-rendszerekkel, valamint a mai pszichológiával foglalkozik.

A hatvanas évek végén sajátos dinamikus meditációs technikák kifejlesztésébe kezdett. „A mai embert – mint mondja –, annyira leterheli a múlt élettelen hagyományainak a súlya és a mai kor rohanó életmódja, hogy csak egy katarzis-technika alkalmazásával képes ellazulni, és a gondolat nélküli meditáció állapotában feloldódni.”

Élete során Osho az emberi tudat kibontakoztatásának szinte minden aspektusáról beszélt, lámpást adva a mai lelki kereső kezébe. Tanítását nem intellektuális megértésre, hanem megtapasztalásra alapozta.

Osho nem tartozik egyik hagyományos tradícióhoz sem: „Én egy teljesen új vallás-tudat kezdete vagyok – mondja –, kérlek, ne próbáljatok a múlttal összekapcsolni, a múlttal nem érdemes foglalkozni.”

Előadásaira a világ minden tájáról érkeztek tanítványok, barátok, útkeresők. A számukra tartott előadásokat több mint hatszáz kötetben adták ki, és több mint harminc nyelvre fordították le. Úgy mondta: „Az én üzenetem nem egy doktrína, nem egy filozófia. Az én üzenetem egy bizonyos alkímia, egy tudomány az átalakuláshoz, tehát csak akik készek egójukban meghalni és újjászületni valami merőben újban, valamiben, amit most el sem tudsz képzelni… csak annak a kevés embernek lesz bátorsága meghallgatni, mert engem hallgatni veszélyes.”

 „Ha engem hallgatsz, akkor megtetted az első lépést az újjászületésed felé. Tehát ez nem egy filozófia, amit magadra ölthetsz, mint egy kabátot, s aztán henceghetsz benne. És nem is doktrína, amiben vigaszt találsz gyötrő kérdéseidre. Nem, az én üzenetem nem valami verbális kommunikáció – ennél sokkal kockázatosabb: nem egyéb, mint halál és újjászületés.”

Osho 1990. január 19-én hagyta el a testét. Az Osho hamvait tartalmazó urnát Púnai házában helyezték el. Az emlékkönyvön, melyet mellette helyeztek el, arany betűkkel ez áll:
„Osho – sohasem született, sohasem halt meg.”